Održana Završna konferencija projekta prekogranične suradnje +Health na Malom Lošinju

U četvrtak 13. lipnja u Malom Lošinju održana je Završna konferencija projekta +Health programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska. Riječ je o projektu vrijednom 860.740,50 € koji okuplja ukupno 8 partnera iz područja zdravstva, turizma i obrazovanja.

Na konferenciji su se javnosti predstavile studije i istraživanja izrađene s ciljem donošenja prijedloga za poboljšanje kvalitete i dostupnosti zdravstvene skrbi na pograničnom području Hrvatske i Slovenije te nova aplikacija s lokacijama defibrilatora i zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, Sloveniji i šire.

Prezentirao se i certifikat kvalitete „Destinacija zdravlja“ u okviru kojega će se u prvom postupku certificirati Dom zdravlja Primorsko-goranske županije i Zdravstveni dom Ilirska Bistrica. Osim spomenutih studija i istraživanja, rezultat projekta je i nabavka medicinskih uređaja te organizacija brojnih događaja na kojima su educirani laici iz brojnih tema i područja medicine.

Jedan od najvažnijih produkata projekta je prijedlog i testiranje novih prekograničnih procedura s ciljem pružanja pravovremene zdravstvene skrbi, odnosno nastavka suradnje hrvatskih i slovenskih zdravstvenih ustanova i nakon projekta.

Uz projektne partnere, subjekte uključene u Prekogranični centar izvrsnosti +Health konferenciji su nazočili i predstavnici Grada Malog Lošinja i Grada Cresa. Prisutnima su se obratili župan Primorsko-goranske županije gosp. Zlatko Komadina, pomoćnik ministra zdravstva dr.sc. Mate Car koji od samog početka daju veliku podršku projektu te doc.dr.sc. Vladimir Mozetič, dr.med., predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera i ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

Završna konferencija bila je idealna prilika i da se razmotri o daljnjim aktivnostima i povezivanju partnera i ostalih sudionika konferencije za eventualne buduće prijave na projekte iz fondova Europske unije.