top of page

Održano testiranje novih prekograničnih procedura

U okviru projekta +Health prekograničnog programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska danas su na graničnom prijelazu Rupa, u Ilirskoj Bistrici i u mjestu Jelšane održane 3 demonstracije, odnosno testiranje novih prekograničnih procedura.

U projektu koji je započeo 2017. godine sudjeluje ukupno 8 slovenskih i hrvatskih partnera iz područja zdravstva i obrazovanja. Glavni cilj i svrha projekta je poboljšanje kvalitete i dostupnosti zdravstvene skrbi na pograničnom području. Unutar projekta, čija je ukupna vrijednost 860.000,00 eura, izrađene su brojne studije, istraživanja i analize koje su dovele do zaključaka na koji način postići prethodno navedeni cilj, ali i dati prijedloge za promjene određenih zakonskih regulativa. Iz navedenih studija proizašli su i prijedlozi za ukupno 4 nove prekogranične procedure.

U testiranju prve procedure mlađa ženska osoba doživljava infarkt na parkiralištu duty free trgovine između graničnih prijelaza na Rupi te joj u pomoć pristiže granična policija, a zatim i prvi posredovalci (osobe obučene za pružanje prve pomoći) koji počinju s postupkom reanimacije koristeći prijenosni defibrilator. Tijekom reanimacije zovu centar 112 koji alarmira obližnju hitnu pomoć iz Ilirske Bistrice. Hitna pomoć u svega nekoliko minuta dolazi do mjesta na kojem je unesrećena osoba i obavještava graničnu policiju koja za vozilo hitne pomoći otvara posebnu traku i osigurava policijsku pratnju do Kliničkog bolničkog centra na lokalitetu Sušak. Uzeći u obzir kako je vozilu hitne pomoći od GP Rupa do KBC-a na Sušaku trebalo svega 16 minuta, može se zaključiti kako je ovakav oblik prekogranične suradnje neophodan ukoliko se želi postići pravovremena intervencija i zbrinjavanje unesrećenih osoba. Po trenutnom protokolu bi vozilo hitne pomoći iz Ilirske Bistrice pacijenta vozilo na hitni prijem u Izolu za što im u idealnim uvjetima treba oko 40 minuta.

U testiranju druge procedure simulirala se prometna nesreća u mjestu Jelšane u kojoj sudjeluje motociklist i osobno vozilo. Sudionicima prometne nesreće uz prve posredovalce i hitnu pomoć u pomoć pristiže i vatrogasno društvo koje uz pomoć hidrauličnih kliješta reže vrata automobila i izvlači unesrećene osobe. Unesrećene se osobe vozilom hitne pomoći prevoze prema bolnici u Izoli. U navedenoj se proceduri testirao prelazak dvije granice (GP Rupa i GP Pasjak) s ciljem što bržeg dolaska do bolnice, ali i dokazivanja kako je put do bolnice u Izoli više no duplo duži u odnosu na put do KBC-a na Sušaku.

Između navedena dva testiranja, testirao se i odlazak hrvatskog državljana i osiguranika sa prebivalištem u Sloveniji kod obiteljskog liječnika u Ilirskoj Bistrici koji mu je najbliži, a kod kojeg se, prema sadašnjem zakonodavstvu, nema pravo liječiti, dok pripadajući hrvatski liječnik nema licencu za liječenje u inozemstvu.

Upravo našim procedurama želimo poboljšati zdravstvenu skrb i učiniti je dostupnijom na ovom promatranom području.

bottom of page